Restaurace v České republice: zajímavé, prestižní a ziskové.

Restaurace v České republice: zajímavé, prestižní a ziskové.

Realizace restaurace v České republice je jedním z nejatraktivnějších investičních aktivit, protože je opravdu vysoce likvidní, výnosný a prestižní pro podnikání.

Ziskovost restaurace je vysoká, v průměru 15-20%. S dobrou turistickou lokalitou a zajímavým interiérem a kuchyní může být příjem mnohem vyšší. Cena za slušnou restauraci v Praze začíná od 500.000 eur (v pronajaté místnosti).

Specifičnost restaurace spočívá v tom, že vlastní prostory většiny restaurací (95%) vlastní majitel restaurace. Restaurace se obvykle nacházejí v nebytových prostorách v přízemí obytných budov. Pronajímatelé tyto prostory pronajímají dlouhodobě (minimálně 5 let a déle). Pokud restaurace patří majitelovi restaurace, pak je to asi 5% případů, kdy si majitel domu otevřel sám restauraci.

Restauraci lze získat již zprostředkovanou, nebo nově renovovanou: kde je potřeba získat příslušnou licenci, zvolit si prostory k pronájmu, navrhnout a menu, přijímat zaměstnance, koupit vybavení, najít dodavatele, atd.

Důležité je věnovat pozornost:
1. Lokalita
Umístění restaurace v blízkosti hlavních turistických lokalit zajistí neustálý příchod návštěvníků.

2. Jedinečnost.
Je důležité určit aspekty jedinečnosti vaší restaurace. Může to být koncept, kuchyně, interiér, neobvyklá jídla a tak dále.

3. Historie.
Pokud podnikáté se zavedenou restaurací, věnujte pozornost historii restaurace (ať už má své pravidelné zákazníky a jejich solventnost).

4. Zaměstnanci
Doporučujeme vážný přístup ve vyhledávání manažera a šéfkuchaře, protože na nich bude záviset kvalita kuchyně a služby.
Náběr zaměstnanců do kuchyně, baristy a další personál může provádět sám šéfkuchař nebo manažer.

5. Dokumenty.
Zatímco se vaši manažeři a šéfkuchařové budou zabývat výběrem personálu, tak vy budete muset zařídit veškeré smlouvy, které budou potřebné k provozu restaurace.

Hygienická kontrola, protipožární ochrana a ochrana historických památek. Pokud jste našli prostor, který předtím nebyl restaurací, budete se muset věnovat přípravě a koordinaci všech potřebných povolení. Pozornost obzvlášť by měla být věnována "historii" prostoru. Pokud je budova klasifikována jako kulturní nebo historické dědictví, měla by být jakákoli oprava, konstrukce nebo projektová práce koordinována specialisty. V opačném případě hrozí obrovská pokuta až do uzavření restaurace.

Při vstupu do restaurace musíte jasně pochopit, že restaurace vyžaduje neustálé každodenní kontroly.

Lekvi-Group vám pomůže vytvořit vaše vysněné podnikání. Najdeme vám vhodnou variantu objektu, poskytneme právní a účetní podporu, budeme se zabývat zdaněním